Herken je dit?
Er is iemand in jouw omgeving en je weet niet precies wat deze persoon komt doen. Je voorgevoel zegt dat er iets niet klopt, maar wat? Je wil wel iets doen, maar weet niet hoe. Je kan toch niet nu al de politie gaan bellen? Eerst maar eens van een afstandje in de gaten houden. Het is lastig om naar een persoon toe te lopen die je niet kent en al helemaal niet weet wat die persoon van plan is. Bovendien gaat ie dat jou niet vertellen als hij dat verborgen wil houden of een verhaal heeft verzonnen.
Waarom is dat zo?
Veel beveiligers werken op basis van hun ervaring en intuïtie. Intuïtie is altijd een respons op iets waarvan je nog niet precies weet wat er aan de hand is. Het is het zacht fluisterende stemmetje in je hoofd dat je waarschuwt als er gevaar dreigt. Het heeft ook altijd het beste met je voor.
Niks mis mee dus.
Er is wel een groot nadeel als je alleen maar af gaat op ervaring en intuïtie. Voor je het weet gaat je hoofd met je aan de haal en zie je dingen die er helemaal niet zijn. Waarom denk je dat ghost hunters altijd spoken zien? Wat je nodig hebt, is een strategie en een structuur waar je altijd op kan terugvallen.
Hoe dan wel?
De predictive profling methodiek is gebaseerd op principes die in de jaren 70 zijn ontstaan in de burgerluchtvaart. De omslag in denken over veiligheid en beveiliging kwam er in het kort op neer dat beveiligers zich niet zozeer gingen richten op de middelen waarmee iemand een gevaar zou kunnen vormen maar op de persoon zelf. Als het om beveiliging in Nederland gaat, dan is reactief beveiligen jarenlang de norm geweest. (observeren en rapporteren) Inmiddels zijn ook Nederlandse organisaties zich steeds meer bewust van de kwetsbaarheden en dreigingen die hun vitale belangen kunnen schaden. Dit vraagt om een proactieve benadering zonder dat dit ten koste gaat van de open en gastvrije cultuur die voor organisaties minstens zo belangrijk is. Je kan natuurlijk hopen dat er niks mis gaat, alleen is hoop geen strategie.
Wat is daar dan voor nodig?
Om predictive profiling of proactieve beveiliging - voor ons is het hetzelfde - te laten werken is een strategisch, tactisch en operationeel plan nodig.
- Strategisch wil zeggen dat de directie moet gaan nadenken en bepalen welke primaire risico's absoluut
- Tactisch wil zeggen hoe en op welke manier je schaarse resources zo effectief mogelijk wil gaan inzetten
- Operationeel wil zeggen hoe je ervoor zorgt dat beveiligers, maar andere medewerkers reageren op momenten dat dit noodzakelijk is.
Geen zorgen wij hebben deze rodeo al vaker gereden en helpen je om proactief beveiligen te implementeren en te laten werken. Voor jou persoonlijk of voor je gehele organisatie.
Wat kan ik nu doen?
Je kan direct al gratis de nodige kennis vergaren met bovenstaande e-books en casestudies. Of je kiest voor de laagdrempelige masterclass Predictive Profiling. Of, en dat kan natuurlijk ook. Je stuurt een berichtje via ons contactformulier. Je stelt je vraag en je krijgt binnen 24 uur een antwoord.