11

Museum Beveiliging, maar dan anders.

Opleiding Proactieve Beveiliging Voor Museum Beveiligers.

250+

Museum beveiligers opgeleid

30+

Jaar ervaring

100%

Slagingsgarantie

24/7 toegang

Leer tijd en plaatsonafhankelijk. Hier gaat de afdeling planning heel blij van worden. 

Verdieping

Naast de basics zijn er verdiepende lessen en museale casestudies

Wij staan voor je klaar

Stap - voor - stap-begeleiding.

Word specialist

Leren, oefenen, doen. Er goed in worden. 

Diploma

Opgenomen in het Security Register van certified Risk Experts EU.

Herken het verdachte gedrag

Zie wat anderen over het hoofd zien.

Preventional

Wat is er zo bijzonder aan museumbeveiliging?

Er hangen geen prijskaartjes aan kunstwerken in een museum. De waarde zit in de verwondering en verbeeldingskracht waarmee het is gemaakt. . Het is helaas dezelfde inventiviteit en verbeeldingskracht waarmee kwaadwillenden in het verleden de museale sector tot ongeloof hebben gebracht als kunst werd vernield of gestolen. Soms gebeurde dat op klaarlichte dag en soms op momenten dat de instelling gesloten was voor publiek. De vraag is hoe kun je de twee belangrijkste kernopdrachten voor een museum dagelijks waarmaken zonder dat dit ten koste gaat van een prettige bezoekerservaring? Preventional biedt antwoorden op deze vraag vanuit een jarenlange expertise op het gebied van museumbeveiliging.

Van Reactieve Respons naar Proactieve Preventie.®

Preventional

Wat doe je nu al? 

Museumbeveiliging, is vooral gericht op de bekende Organisatorische, bouwkundige en elektronische (OBE) maatregelen. Wat kan er dan nog misgaan, zou je zeggen? In het hoofd van de kwaadwillende van alles. Het vinden en misbruik maken van kwetsbaarheden is niet heel moeilijk vanuit hun perspectief. Een museum is immers open voor iedereen en je kan er zo vaak en lang zijn als je zelf wilt. Ook als je een andere intentie hebt dan van de kunst te genieten. 

De ruil

Beveiliging is volgens ons altijd een ruil. Je investeert in beveiligingsmaatregelen en hoopt dat deze maatregelen doen wat ze moeten doen. Hoop is helaas geen strategie. De vraag is hoe zeker ben je van deze aanname? Zijn er beveiligingsmaatregelen die zich al eens hebben bewezen? Zijn er beveiligingsmaatregelen waarvan je eigenlijk niet weet hoe het echt zit? Zijn er maatregelen die juist zeer effectief zijn zonder dat je weet dat dat zo is? Kortom, waar zou je 's nachts wakker van liggen als blijkt dat de ruil die je doet achteraf toch niet zo heel goed heeft uitgepakt?

Preventional

Hoe dan wel?

Proactieve beveiliging, Predictive Profiling, Anders Beveiligen. Noem het zoals he het wil noemen. Waar het om gaat zijn de principes die tezamen een systeem vormen waarmee er automatisch focus ontstaat op wat echt belangrijk is voor de bescherming van de collectie. Die maatregelen moeten eenvoudig en effectief zijn en door iedereen op dezelfde wijze worden toegepast. Preventional heeft een jarenlange expertise opgebouwd en kent de museale sector door en door.

Dus onze medewerkers moeten op cursus?

Misschien wel en misschien ook niet. Want het eerlijke verhaal is dat zonder een fundament van proactieve procedures deze of welke willekeurige opleiding of cursus jullie niet gaat helpen om kwetsbaarheden op te lossen. Zullen wij daarom eerst eens jullie verwachtingen en wat daarvoor nodig is eens op tafel leggen? Dat doet minder pijn dan dat je het er na een incident over moet hebben. 

Over verwachtingen gesproken...

studieboek predictive profiling
€575 pp 

Cursus museumbeveiliging voor museumbeveiligers 

  • Alle kennis, vaardigheden, tools, handvatten 
  • Voortgangsrapportages zodat je weet of doelen worden gehaald of moet worden bijgestuurd
  • Games en quizzen maken het leuk en zelfs een beetje verslavend
  • Interne communicatie protocollen zodat misverstanden uitgesloten zijn
  • Praktijkopdrachten die de basis vormen voor vernieuwende inzichten
  • Studieboek proactief beveiligen
  • Het hele team kan direct van start op eigen tempo en niveau
  • Awareness verhogen op zaken die er echt toe doen
  • Persoonlijk contact met je docent
  • verdiepende lesstof en museale casestudies voor als je er geen genoeg van kan krijgen
  • 24/7 onbeperkte toegang tot de online leeromgeving via alle devices en de Preventional app.


Wat is proactieve museumbeveiliging?

Proactieve beveiliging gaat uit van de mogelijkheden die een kwaadwillende heeft in een museale omgeving. Dit is voor veel museale organisaties een lastig dilemma. Want je wil niet dat museumbezoekers met wantrouwen worden bekeken of benaderd. Tegelijkertijd kunnen wij ook niet naïef zijn en hopen dat het wel los zal lopen met alle risico's die er zijn. Hoop is alleen geen strategie. Reactief beveiligen maakt dat beveiligingsmedewerkers een afwachtende houding aannemen en niet weten wat ze mogen en moeten doen. In een prikkelarme omgeving zoals een museum is de uitdaging zelfs nog groter om alert te zijn en te blijven. Wij zetten museumbeveiligers (weer) aan op basis van intrinsieke motivatie en methoden die zich in de praktijk hebben bewezen. 

Voor wie is de cursus museumbeveiliging geschikt? 

Voor museumbeveiligers die graag iets nieuws willen leren en openstaan voor een andere kijk op museumbeveiliging. Wij helpen jullie medewerkers stap voor stap zodat het alleen maar goed kan gaan. Persoonlijke feedback en voortgangsrapportage houden iedereen bij het gestelde doel. Overigens hoef je geen museumbeveiliger te zijn om deze cursus te volgen. Iedereen die in contact komt met museumbezoekers kan voor zichzelf en de organisatie een meerwaarde ontwikkelen voor de bescherming van de collectie. 

Wat is jullie werkwijze?

Onze werkwijze is volledig gebaseerd op de mogelijkheden die een kwaadwillende heeft in jullie omgeving. Dat is een hele andere kijk en visie op museumbeveiliging. Deze werkwijze kan alleen succesvol worden geïmplementeerd als er een strategisch, tactisch en operationeel plan aan ten grondslag ligt. Geen zorgen, wij helpen jullie daar stap voor stap mee op weg. Het komt namelijk niet vaak voor dat een museum wordt getroffen door een serieus incident. En als het is gebeurd barst vrijwel direct de publieke discussie los hoe het toch heeft kunnen gebeuren. Het gevolg hiervan is dat medewerkers zich moeilijk een voorstelling kunnen maken bij de werkwijze van mensen die een museum bezoeken vanuit een andere intentie dan de gangbare museumbezoeker. Op beleidsniveau is het logischerwijs niet anders. Wij zijn jullie paracetamolletje voor alles waar je op beveiligingsgebied hoofdpijn van krijgt. Onze betrokkenheid en niet aflatende enthousiasme krijg je er gratis bij. 

Waar komt jullie expertise vandaan?

15 jaar geleden organiseerden Thamara van Rijn en Bert van Pel de eerste workshops voor musea onder de titel: 'Bij ons gebeurt dat niet.' Het was in de tijd dat museumbeveiliging nog in de beginfase stond en vooral reactief en sterk hiërarchisch was ingericht. Het hoofd beveiliging was de alwetende en bepaalde van bovenaf wat de bedoeling was. Niet zelden was het hoofd beveiliging een ex-politieagent, militair of een loyale medewerker die bij toeval op deze positie terecht was gekomen. En toen kwamen wij op het toneel. Thamara van Rijn studeerde museologie en algemene cultuurwetenschappen en werkte in diverse musea en Bert van Pel was de eerste die op Schiphol was opgeleid en werkte als Profiler. Samen ontwikkelden zij een hele andere visie op museumbeveiliging. Dat was toen. Inmiddels Zijn er meer stappen gezet die onze opleidingen niet alleen veel effectiever maken maar ook toegankelijker en praktischer voor museumbeveiligers. 

Wat is het voordeel van jullie online opleidingen en cursussen? 

Online biedt het gemak om veilig te kunnen leren wanneer en waar je maar wil. De afdeling planning hoeft zich niet in bochten te wringen om het toch al schaarse personeel uit het rooster te plannen. De cursisten krijgen 24/7 toegang tot alle modules en lesmateriaal en bepalen zelf hoe lang ze erover doen. Na iedere module is er een kennisquiz en maken wij gebruik van games en praktijkoefeningen. Het gevoel van saamhorigheid is er ook in de online community en het persoonlijke contact. Wil je zelf wel eens zien of dat ook echt zo is? Vraag een gratis demo aan. 

Krijgen de deelnemers ook een diploma of certificaat?

Na het voltooien van de praktijkopdrachten ontvangt de cursist het waardevolle diploma Operational Security Profiler (OSP®) Dit diploma is opgenomen in het register van de stichting Security Experts EU. Het kan en is niet verplicht. 

Wat kan ik nu doen?

Neem contact met ons op en vraag om een gratis demo sessie. Wij laten je de mogelijkheden zien en helpen je indien gewenst verder met je Security ambities.